
EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
ADVISORY OPINION 05-24 

May 27, 2005 
 

 
RE: May Department of Criminal Justice Training firearms 

instructors accept compensation, privately, for “qualifying” 
a peace officer for firearms certification from an active 
peace officer or his employer? 

 
DECISION: No. 

  
This opinion is in response to your April 6, 2005, request for an advisory opinion from 

the Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”).  This matter was reviewed at the 
May 27, 2005 meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 

You provide the relevant facts as follows.   Senate Bill 142, passed by the General 
Assembly in 2005, creates a new section of KRS Chapter 237 that supplements the annual 
certification requirements for active or retired peace officers with a firearms qualification 
standard.   

 
This firearms qualification standard requires each peace officer to fire twenty (20) rounds 

at an adult size silhouette target at a range of twenty-one (21) feet, with a handgun, and hit the 
target not less than eleven (11) times to obtain or maintain certification as a peace officer.  The 
rounds fired must be done under the supervision of either: 

1) A firearms instructor of a retiree’s former employing agency; 
2) A Department of Criminal Justice Training (“Department”) certified police 
firearms instructor or instructor trainer (Department employee); or 
3) A Department certified concealed carry instructor or instructor trainer (civilian). 
 
The new law provides that a firearms instructor hired to supervise the firing of rounds 

shall not charge more than $20 for qualifying each “participant.”  Further, the law states that the 
Department shall not prohibit any of its instructors from qualifying “active or retired” peace 
officers while that instructor is “off duty.”  
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Although the Department plans to allow instructors (employees and civilian) the use of 

the firing range on a quarterly basis in order for instructors to have a site to “qualify” active and 
retired peace officers, the Department, itself, is not required by the new law to qualify the peace 
officers or provide instructors for such “qualification.”   

 
Under KRS 15.330(1)(e), each Department firearms instructor is certified by the 

Kentucky Law Enforcement Council (the “Council”), the same body that certifies active peace 
officers under KRS 15.330(1)(f).  Although an independent body, the Council is attached to the 
Department for administrative purposes (Governor’s reorganization order).  The instructors who 
qualify active and retired peace officers provide written certification of the peace officer’s 
firearms qualifications to the Council.   

 
The current annual requirements for an active peace officer to remain certified include 

forty (40) hours of training provided, at no charge, by the Department.  The Department 
instructors who provide such training include firearms instructors whose responsibilities include 
grading each training participant and certifying to the Council whether each participant passes 
the required course.  All active peace officers including state, city, county, urban-county, certain 
deputy sheriffs, university safety and security officers, school security officers, airport safety and 
security officers, certain field representatives and investigators, and county detectives are 
required to be certified.  Other officers, such as deputy coroners, deputy constables, deputy 
jailers, other deputy sheriffs, private security officers, certain correctional employees, and other 
investigators may be certified upon request of the employing agency.   

 
You believe that if a law enforcement agency, such as a city, county, or university, or an 

officer of a law enforcement agency, were privately to compensate an instructor employed by the 
Department, for qualifying officers on the firearms standards, even while off-duty, a conflict of 
interest would exist for the instructor.  

 
You ask: 
 
In light of KRS 11A.040(10)(a) and Section 2(e) of 9 KAR 1:050, is a DOCJT-employed 

firearm instructor, certified by the Kentucky Law Enforcement Council, prohibited from 
accepting compensation from an active peace officer (even while off-duty), who must meet the 
firearm standard to maintain his peace officer certification by the Kentucky Law Enforcement 
Council? 

 
OR 
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Are the provisions in Senate Bill 142 later in time and more specific than the ethics 

statutes and regulations, thereby making it the controlling legal provision, i.e. Section 12(4)(e) 
of Senate Bill 142 effectively negates KRS 11A.040(10) and Section 2(e) of 9 KAR 1:050 for 
DOCJT relating to prohibiting its instructors from receiving financial compensation for active 
peace officers who now must meet the annual firearm qualification requirement as a condition of 
their peace officer certification? 

 
KRS 11A.040(10) states: 
 

(10) Without the approval of his appointing authority, a 
public servant shall not accept outside employment from any 
person or business that does business with or is regulated by the 
state agency for which the public servant works or which he 
supervises, unless the outside employer's relationship with the state 
agency is limited to the receipt of entitlement funds. 

(a) The appointing authority shall review 
administrative regulations established under KRS Chapter 11A 
when deciding whether to approve outside employment for a 
public servant. 

(b) The appointing authority shall not approve outside 
employment for a public servant if the public servant is involved in 
decision-making or recommendations concerning the person or 
business from which the public servant seeks outside employment 
or compensation. 
 (c) The appointing authority, if applicable, shall file 
quarterly with the Executive Branch Ethics Commission a list of 
all employees who have been approved for outside employment 
along with the name of the outside employer of each. 

 
 Unless the Department instructor will be hired as an “employee” by an outside law-
enforcement agency to provide such firearms qualification services, KRS 11A.040(10), provided 
above, will not apply.  The Commission has determined in the past that this provision only 
requires an employee to obtain approval for his outside work when he is an “employee” for an 
outside entity.  Although an employee is not required by KRS 11A.040(10) to obtain approval 
for self-employment or to act as an “independent contractor,” he must ascertain that a conflict of 
interest does not exist with any clients he may have.   See Advisory Opinions 00-8 and 00-68, 
attached.  
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Accordingly, KRS 11A.020 provides: 

 
(1) No public servant, by himself or through others, 

shall knowingly: 
(a) Use or attempt to use his influence in any matter 

which involves a substantial conflict between his personal or 
private interest and his duties in the public interest; 

(b) Use or attempt to use any means to influence a 
public agency in derogation of the state at large; 

(c) Use his official position or office to obtain financial 
gain for himself or any members of the public servant's family; or 

(d) Use or attempt to use his official position to secure 
or create privileges, exemptions, advantages, or treatment for 
himself or others in derogation of the public interest at large. 
 

 Furthermore, pursuant to KRS 11A.040(5), “A public servant shall not knowingly accept 
compensation, other than that provided by law for public servants, for performance of his official 
duties without the prior approval of the commission.”   

 
 The Department is responsible for instructing and certifying instructors to provide 
training for applicants who wish to be licensed to carry concealed weapons.  Further, the 
Department is responsible for providing, at no charge, forty (40) hours of annual certification 
training for all active peace officers in order to maintain their peace officer certification.  It does 
not appear from the information you have provided that the Department is responsible for 
“qualifying” peace officers for their firearms certification, now required by KRS Chapter 237.   
 
 Thus, as it is not necessarily part of the Department’s mission or the instructors’ official 
duty to provide such firearms qualification, instructors would not necessarily be prohibited from 
accepting the additional compensation they would receive from qualifying active and retired 
peace officers in firearms, on their own time.  On the other hand, the Commission believes that 
the acceptance of compensation by instructors, who also are Department employees, could 
present a conflict of interest for the instructor if the same peace officers whom he trains, grades 
and determines whether they pass the required course for certification are also peace officers 
whom he seeks to provide firearms qualification services privately for compensation.  Such 
involvement by an instructor in discretionary decisions regarding the training and grading of an 
active peace officer would involve a substantial conflict between his duties in the public interest 
and his private interest of obtaining the active peace officer as a private client.   
EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
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 Consequently, even though KRS 237 does not allow the Department’s appointing 
authority to prohibit instructors from qualifying peace officers, the Commission believes that the 
Department instructors should not accept compensation for such firearms qualification services 
they provide privately for active peace officers that also attend training classes provided by the 
Department.  Department instructors may accept compensation, however, from retired peace 
officers that do not attend training classes provided by the Department.   
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
      __________________________________________ 
      BY CHAIR: James S. Willhite 
 
Enclosures:  Advisory Opinion 00-8 

Advisory Opinion 00-68 
 
 
 
 


